Všetko sa to udialo v priebehu niekoľkých sekúnd… Lucia sa rozbehla ako už stokrát predtým, no tentoraz skok zle dopadol a pretrhla si predný krížny väz v ľavom kolene. Každý športovec vám povie, že ide o zranenie ako z nočnej mory. Úplná rehabilitácia po tomto zranení môže trvať až deväť mesiacov, čo je pre profesionálneho športovca a jeho tréningový režim katastrofálne.
Lucie Kienast, narodená v roku 2001, je nemecká atlétka, ktorá sa špecializuje na sedemboj a skok do diaľky. V oboch disciplínach patrí k najlepším na svete. Na nemeckom šampionáte do 18 a 20 rokov získala zlaté medaily. Jej najlepšími výkonmi v roku 2021 boli 6,70 m (skok do diaľky) a 6044 bodov v sedemboji, čím si zabezpečila kvalifikáciu na olympijské hry v Japonsku.
Vážne zranenie kolena v júni 2021 však znamenalo, že jej športové sny budú pozastavené na mnoho mesiacov. U súťažiacich športovcov predstavuje natrhnutie krížového väzu asi 0,5 % všetkých športových zranení, ale je zodpovedné za približne 20 % prestojov v tréningu. Okrem toho iba 60 – 80 % športovcov dosiahne svoju predchádzajúcu úroveň výkonnosti po pretrhnutí krížneho väzu. Na dlhodobú prognózu by sa teda vždy malo pozerať s vysokou mierou opatrnosti. Je to z veľkej časti preto, že aj po vhodnej terapii môže postihnutý kolenný kĺb zostať nestabilný. To môže viesť k nesprávnemu zaťažovaniu a tým spôsobiť ďalšie problémy ako je poškodenie chrupavky, degenerácia mediálneho menisku a výrazne zvýšené riziko artrózy kolenného kĺbu.
Pre Luciu sa však ukázalo, že veci sú oveľa jasnejšie. Po chirurgickej rekonštrukcii predného krížneho väzu v júni 2021 okamžite začala s dennou suplementáciou 10 g kolagénových peptidov TENDOFORTE®.
TENDOFORTE®, ktorý je použitý v produkte CH-Alpha ACTIVE® ako jeden z dvoch účinných kolagénov a ktorý je optimalizovaný na posilnenie väzov a šliach a udržanie týchto dôležitých zložiek bieleho tkaniva flexibilnými, sa stal skutočnou zmenou pre Luciino zotavenie.
Lucia povedala: „Proces hojenia a zotavovania bol zatiaľ mimoriadne rýchly,“. „Postihnuté koleno sa po operácii tak dobre zlepšilo, že lekári a fyzioterapeuti chceli poznať moje tajomstvo. Dal som im jednoslovnú odpoveď: TENDOFORTE®. Ako inak by som sa mohla vrátiť do plného tréningu len tri mesiace po operácii? Podľa lekárov a fyzioterapeutov, ktorí pozorovali priemernú mieru zotavenia iných športovcov s podobným zranením, je to zvyčajne možné až po uplynutí najmenej šiestich mesiacov. Som úplne presvedčená že TENDOFORTE® bol obrovský faktor pri mojom uzdravení.“
Aká je teda veda za TENDOFORTE®? Tieto bioaktívne kolagénové peptidy (BCP®) použiteé v produkte CH-Alpha ACTIVE® stimulujú bunky tvoriace štruktúru šliach a väzov aby tvorili viac molekúl kolagénu, čím pomáhajú zachovať ich pevnosť a pružnosť. Pôsobia tak ako nutričná intervencia pri problémoch so šľachami a väzimi, ktorá pomáha zraneným športovcom rýchlo získať späť svoju bývalú výkonnosť, ako dokazuje nečakane rýchle zotavenie Lucie Kienast.
Čo teda čaká Luciu ďalej? „Mojím cieľom je kvalifikovať sa na majstrovstvá Európy aj majstrovstvá sveta v roku 2022,“ hovorí. A sme si istí, že zvládne!
Ak sa chcete dozvedieť viac o TENDOFORTE® , na Slovensku predávanom v produkte CH-Alpha ACTIVE® a o tom, ako pomáha zraneným športovcom rýchlo sa vrátiť na ich bývalú výkonnostnú úroveň, kontaktujte nás.